Wat doen we?

Jongerenwerk in een notendop

Het jongerenwerk in de gemeente Alphen aan den Rijn is zowel binnen als buiten actief

Jongerenwerkers zijn ook op straat actief, kennen hun jongeren, zijn aanspreekbaar en herkenbaar in de wijken aanwezig. Ze zijn open, duidelijk en eerlijk tegen de jongeren en bewoners en spreken hen aan op hun verantwoordelijkheden. Ze helpen jongeren de gevolgen van hun acties in te zien om zo betere keuzes te maken in het gebruik van de openbare ruimte.

Samen met jongeren, buurtbewoners en gemeente wordt gezocht naar passende oplossingen voor knelpunten. Jongerenwerkers signaleren wensen en problemen bij jongeren en buurtbewoners, gaan daarmee direct aan de slag en rapporteren dit bij de betrokken partners.

Het jongerenwerk is in 2 kernen (Boskoop en Rijnwoude) te vinden op straat waar jongeren in de leeftijd 12 tot 21 jaar terecht kunnen voor vragen en advies, maar ook om zelf activiteiten te bedenken en met ondersteuning van het jongerenwerk uit kunnen voeren. Ook zet het jongerenwerk in op de talenten van jongeren en worden er workshops aangeboden om hun talent te ontwikkelen. Daarbij moet gedacht worden aan koken, DJ-en, zingen, sport, dansen, etc. Jongeren worden gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen.

Voorbeelden zijn het meidenwerk in de Plataan, de sportactiviteiten in de Plataan en het JJB in Rijnwoude.

Het jongerenwerk helpt jongeren met vragen over zaken waar zij tegenaan lopen zoals school, seksualiteit, werk, familie, pesten, relaties etc. Jongeren kunnen bij het jongerenwerk terecht en zij kunnen ook door hen begeleid worden in een kort laagdrempelig coachingtraject. Dit om jongeren een duwtje in de goede richting te geven naar volwassenheid.

Het jongerenwerk is onderdeel van BOOST

Wat is BOOST?

BOOST is het samenwerkingsnetwerk van de Bibliotheek Rijn en Venen, Castellum, Stichting Peuterspeelzaal Alphen aan den Rijn (onderdeel van Junis Kinderopvang), Parkvilla, Participe, Sportspectrum, Streetlive TV en Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland.

Wat doet BOOST?

BOOST staat voor Bouwen aan Opgroeien, Ontwikkelen, Sport & Talent. De acht samenwerkende organisaties binnen BOOST werken vanuit een en dezelfde visie samen, om de zelfredzaamheid van de burgers in Alphen te versterken. Door ‘aan de voorkant’ en samen met burgers, projecten te ontwikkelen, wordt er gebruik gemaakt van elkaars ervaring en expertise (maar ook bv van elkaars vakdocenten, accommodaties etc.) en ontstaan creatieve en innovatieve oplossingen.